4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Και τώρα τι;

Payback time. Ημέρα αποπληρωμής. Ο τίτλος του «Εν Λευκώ» του Ιανουάριου του 2008, όπου έγραφα για την κρίση που πλησιάζει και εξηγούσα τις αιτίες. Συγχωρήστε με, αλλά, επειδή από το 1970 μέχρι σήμερα δεκάδες παρόμοια στοιχεία έχουν δημοσιευτεί στις σελίδες των 4Τ, και μόνο οι παλιοί αναγνώστες το εκτιμούν, αισθάνομαι την ανάγκη να (ανα)δημοσιεύσω την ουσία του άρθρου. Η διαδικασία ενέχει ένα σοβαρό κίνδυνο: να επανεκδοθεί το περιοδικό, μιας και οι αναφορές στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή μας αποτελούν το 10% του περιεχομένου της γαλάζιας μου σφαίρας. Διαβάζοντας τα άρθρα μου στο δικτυακό μου τόπο (www.kavathas.gr) γελάω με τα κείμενα που προέβλεπαν τις εξελίξεις στους κινητήρες και στη μορφή, στο βάρος και, τελικά, στην ίδια τη χρήση του επιβατικού αυτοκινήτου. Το ότι το αλουμίνιο θα είναι το υλικό των επόμενων δεκαετιών στα αυτοκίνητα είναι προφανές. Με τους κινητήρες να έχουν εξελιχθεί σε βαθμό που ένα Skoda Superb, ένα VW Passat, ένα Audi A4 Avant και ένα Seat μοιράζονται τον εκπληκτικό σε αποδόσεις, ροπή και οικονομία κινητήρα, αν ο ανταγωνισμός θέλει να τα βγάλει πέρα, θα πρέπει να σχεδιάσει καλύτερους κινητήρες ή να μειώσει το βάρος των μοντέλων κατά τουλάχιστον 30% - και αυτό μπορεί να το επιτύχει μόνο με τη χρήση υπερελαφρών υλικών.
Δε θα μπω στον πειρασμό να γράψω άρθρα-σεντόνια για τα όσα πρόκειται να συμβούν, μιας και όλα τα έχω πει εδώ και 25-30 χρόνια, και δε ζητάω συγγνώμη για την έλλειψη ταπεινοφροσύνης, επειδή τα γραπτά μένουν. Θα πω μόνο ότι με το πέρασμα του χρόνου όλο και περισσότερο μ’ αρέσουν τα κείμενα που προέβλεπαν τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη γειτονιά μας και στον κόσμο, προβλέψεις που έκαναν κάποιους της ευλογημένης δημοσιογραφίας και συγκεκριμένους σνομπ να εκφράζονται ειρωνικά για την ταπεινότητά μου. Οι προβλέψεις για το Μακεδονικό, τις εξελίξεις στη Δυτική Θράκη (που σύντομα θα κάνουν την εμφάνισή τους) και την κατάσταση στο Κουρδιστάν και στο ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας έχουν παρουσιαστεί. Το πρόβλημα των Σκοπίων, όμως, αποδεικνύει την ασχετοσύνη ή, χειρότερα, τη συνεργασία κάποιων πολιτικών με τους Ευρωπαίους και Αμερικανούς πάτρωνες.
Θα πείτε... Δε γνώριζαν τα σχέδιά τους το Smeagol of Anagnostopoulou, το Giorgos (ως ΥΠΕΞ), και τα τελευταία τέσσερα χρόνια το Costas και η Dorolisa; Τα γνώριζαν, αλλά φανταστείτε τους να διατάζουν τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να επιτεθούν στην... Τουρκία! Αν οι ταινίες των Monty Python είχαν σπάσει τα ταμεία τη δεκαετία του ’70, τα έργα των συγκεκριμένων θα σπάσουν παγκόσμια ρεκόρ!
Η αποτυχία του γράφοντος να πλησιάσει αυτούς που παίρνουν αποφάσεις πρέπει -πρώτα- να αναζητηθεί στον τίτλο του περιοδικού. Ποιος μπορεί να πιστέψει πως ένα περιοδικό «που γράφει για αυτοκίνητα» αναφέρεται σε αυτά τα θέματα;
Υπεύθυνος για το ότι δε μας διαβάζουν είμαι εγώ. Όπως έλεγε το παλιό τραγούδι, «πήραμε τη ζωή μας λάθος» και μείναμε εκτός (συστήματος). Οι αναγνώστες συμφωνούν, αλλά οι πολιτικοί «βάζουν τ’ αηδόνια στη σειρά, τα στοιχίζουν δηλαδή», που λέει και πατέρας στο υβρίδιό του στη διαφήμιση του φυσικού αέριου στην τηλεόραση, όταν τον ρωτάει τι σημαίνει «το πετρέλαιο στοιχίζει ο κούκος αηδόνι». Έγραφα...

«... Tα τελευταία 10 χρόνια η Γη έχει μπει σε πορεία μη αναστρέψιμης καταστροφής, με τους πολίτες των αποκαλούμενων “αναπτυγμένων” χωρών να σπαταλούν με ρυθμούς που δεν είχαν παρατηρηθεί ποτέ πριν στην ιστορία του πλανήτη... Ορδές διαφημισταράδων πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες σε μια τάξη ανθρωποειδών που μιλάει με λεξιλόγιο σκύλου... Τύποι που επιδεικνύουν τη ματαιοδοξία τους στο “νησί των ανέμων”, στο Parasite Beach και στα αυτοκίνητα που αγοράζουν με leasing στις καταχρεωμένες τους εταιρείες... Οι καιροί αλλάζουν, όμως το ερώτημα παραμένει: “Προς το καλύτερο ή το χειρότερο;”. Τους προηγούμενους αιώνες δεν υπήρχε σαφής απάντηση. Η ελπίδα για το καλύτερο βάδιζε δίπλα στις προβλέψεις για το χειρότερο. Όχι πια. Τα πράγματα αλλάζουν προς το χειρότερο, αφού ήλθε η ώρα της αποπληρωμής... Όλα, από την εισβολή στο Ιράκ μέχρι τις χιλιάδες των μεταναστών που εκβράζονται στις ακτές της Ισπανίας, της Ελλάδας και της Ιταλίας, δείχνουν το μέλλον. Ζοφερό και άγριο, καθώς οι χορτασμένοι θα αρχίσουν να αισθάνονται την πίεση εκείνων που, έχοντας χάσει τα πάντα, θα στραφούν εναντίον των εκμεταλλευτών τους...»

Πολλοί είπαν ότι κινδυνολογώ, λίγοι συμφώνησαν. Τι σημασία έχει, όμως, αν δεκαετίες πριν είχα προβλέψει όσα συμβαίνουν σήμερα; Το ίδιο ερώτημα θέτουν όλοι όσοι κάνουν τον κόπο να μελετούν τις εξελίξεις.
Ας επιστρέψουμε στην Κρίση. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες λένε πως θα περάσει, επειδή μπούκωσαν δισ. ευρώ τα θησαυροφυλάκια των ευαγών ιδρυμάτων που αποκαλούνται και τράπεζες. Ας με συγχωρέσουν οι Πεφωτισμένοι, αλλά μόλις άρχισε!
Και ενώ ο κόσμος χάνεται, η γριά της νοτιοανατολικής Ευρώπης χτενίζεται και με την υπόθεση Βατοπεδίου. Στα τηλεοπτικά παράθυρα πρόσωπα και φωσφορίζουσες γραβάτες αφρίζουν. Εξεταστική, προανακριτική, ανακριτική. Θέατρο Σκιών στον τόπο που διανύει τις τελευταίες -χαζοχαρούμενες- ημέρες του...
Τα προηγούμενα εμπίπτουν στο Κεφάλαιο «Πιάσ’ τ’ αυγό και κούρευ’ το», τμήμα του οποίου τα τελευταία χρόνια αποτελούν και τα κείμενά μου. Η ένεση δε θα αναστείλει τον καρκίνο. Πάνε χρόνια που οικονομολόγοι σαν τον Πολ Κρούγκμαν των Νιου Γιορκ Τάιμς και τον Νουριέλ Ρουμπινί της Νομικής Σχολής Στερνς του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης αλλά και δημοσιογράφοι προειδοποιούσαν και ανέλυαν τις αιτίες, που ήταν/είναι οι κολοσσιαίες οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες ανάμεσα στον αναπτυγμένο και τον τρίτο κόσμο.
Όπως, όμως, σημείωσε αναγνώστης από τη Ρόδο, τα γραπτά και η δουλειά μου είναι άγνωστα στην πλειονότητα, που αγνοεί ακόμα και τα όσα έχουν κάνει οι 4ΤΡΟΧΟΙ στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας! Ίσως φταίμε εμείς που η κ. Τσουκαλά, για παράδειγμα, δεν έχει ακούσει για την 8χρονη λειτουργία της Safetrack και δε μας έχει καλέσει στην εκπομπή της... snif. Το σνομπάρισμα των 4Τ, της δουλειάς μας, δεν περιορίζεται στην εκπομπή της παρουσιάστριας, αλλά εκτείνεται σε όλο το φάσμα της δημοσιογραφικής και πολιτικής πραγματικότητας. Έχω προσπαθήσει να εξηγήσω την αιτία, και πάντα καταλήγω στο ίδιο συμπέρασμα: Η απόσταση που μας χωρίζει από το «σωρό» είναι τόσο μεγάλη, ώστε δεν αισθάνεται άνετα, γι’ αυτό και προσποιείται ότι δεν υπάρχουμε. Αν αναρωτιέστε για το πρόσωπο του σωρού, δεν έχετε παρά να ανοίξετε τους δέκτες της τηλεόρασής σας - το πρωί! Θα ήθελα, πάντως, και τη δική σας γνώμη.

Οι δημοσιογράφοι που λένε «νιιιι»

Πώς θα διαμορφωθεί η «πραγματική οικονομία» και η αγορά αυτοκινήτου, που μας αφορά, αφού και από αυτή ζει κατά ένα μέρος και το περιοδικό, όταν ο οικονομικός «Τίγρης» της ΕΕ βρεθεί με τα παντελόνια πιο κάτω; Θα γεμίσουν οι μάντρες «Κομπρέσορες» και «Καγιέ», τα σκυλάδικα θα δουλεύουν μόνο Σάββατο και θα πέσει κλάμα στο Tsakali Club;
«Φτάνουν οι διαπιστώσεις. Λύσεις έχεις;» ακούστηκε η φωνή του Αναγνώστη. Έχω! Τις προτείνω 40 χρόνια τώρα, αλλά μόνο εσείς δίνετε σημασία. Ως τελευταία προσπάθεια, Εκείνος πρέπει να μου αναθέσει τη διακυβέρνηση της χώρας αλλά και τη διοίκηση των Χερουβείμ και Σεραφείμ! Μια άλλη είναι η διενέργεια εκλογών. Αυτό σημαίνει πως, ως πολίτης, θα είμαι υποχρεωμένος να αναθέσω τη σωτηρία της πατρίδας στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις «ΝΔ» και «ΠΑΣΟΚ», οι οποίες θα συνεργαστούν με τον Alexis και τον κύρ(γ)ιο Γιώργο του ΛΑΟΣ.

Αναρωτιόμουν στο διήμερο της Έκθεσης Αυτοκινήτου στο Παρίσι αν οι χρυσοπληρωμένοι κάνθαροι της διεθνούς αυτοκινητοβιομηχανίας είχαν ιδέα για αυτό που οι «Δημοσιογράφοι που Λένε “νιιι”» αποκαλούν «πραγματική οικονομία». Η γνώμη μου είναι πως, εκτός από τρεις, τέσσερις μάνατζερ, οι υπόλοιποι δεν ήξεραν τι τους γίνεται. Οι περισσότεροι συνέχισαν να παρουσιάζουν τετρακίνητα θωρηκτά (με multimedia station!) και προεκτάσεις ανδρικών (και γυναικείων) μορίων. Συνάμα, όμως, αρκετοί έκαναν τα πρώτα βήματα προς τις νέες μορφές αυτοκίνησης και ενέργειας (Nissan Nuvu, Toyota iQ, Mazda Kiyora, Pininfarina B0, Renault Z.E., Mercedes S400 Blue Hybrid κ.ά.) και «πραγματικά» αυτοκίνητα, όπως τα Ford Ka, Citroen C3 Picasso, Fiat 500 και -ελπίζω σύντομα- Topolino. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν οι τελευταίοι θα προλάβουν την καταιγίδα και ο κόσμος θα προλάβει να αγοράσει τα προϊόντα τους. Γιατί, αν δεν, τότε τι θα γίνουν τα εκατομμύρια των εργαζομένων; Τα αυτοκίνητα; Τα εργοστάσια; Και το... φοβερότερο: οι εισαγωγείς, τα αυτοκινητικά περιοδικά, οι 4Τ, οι συνεργάτες, ο γράφων, που θα μείνει... άνεργος; Διαβάστε με ένα ανθυπομειδίαμα, γιατί, αν το Σύστημα καταρρεύσει, προτείνω να πάτε στο χωριό να δείτε το χωράφι του παππού (αν δεν έχει γίνει «Μερσεντέ» ή διπλοκάμπινο), στο οποίο μπορείτε να βάλετε καμιά πατάτα. Το έκαναν οι γονείς μας στον Β΄ Π.Π., γιατί όχι εμείς; Στο σημείο αυτό οφείλω να πω πως έχω σοβαρό πρόβλημα. Όντας ο τελευταίος της οικογένειας, δεν έχω χωράφι, αλλά ελπίζω ότι όλο και κάποιος αναγνώστης θα προσφέρει χέρι βοήθειας! Μην ανησυχείτε, όμως. Το Σύστημα έχει προβλέψει πώς θα αντιμετωπίσει την κρίση. Με πέντε, έξι μεγάλους περιφερειακούς πολέμους, και πρώτο εκείνον εναντίον του Ιράν. Ο μοναδικός τρόπος που γνωρίζουν οι Πεφωτισμένοι είναι ο πόλεμος και η συνεπακόλουθη ανάπτυξη των βιομηχανιών τους. Τι θα γίνει στο μεσοδιάστημα; Στοιχεία θα αναφέρω, και εσείς βγάλτε συμπεράσματα. Η Ford απέλυσε το Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών Ευρώπης. Η GM ανακοίνωσε πριν από 15 μέρες ότι αντιμετωπίζει «απρόσμενες προκλήσεις», αλλά «δεν πιστεύει ότι η αίτηση πτώχευσης είναι η λύση». Οι γνωρίζοντες (και ο γράφων) ξέρουν ότι η εταιρεία θα μειώσει την παραγωγή και θα κλείσει μερικά από τα εργοστάσιά της στον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο ότι οι μετοχές της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας του πλανήτη άγγιξαν το χαμηλότερο σημείο τους από το... 1949! Οι πωλήσεις στις ΗΠΑ μειώθηκαν το Σεπτέμβριο κατά 13% και στην Ευρώπη κατά 6%. Η μεγάλη ελπίδα που άκουγε στο όνομα «κινεζική αγορά» εξανεμίστηκε από την κρίση, και μόνο ο Μανιτού ξέρει τι θα γίνει.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, έκανα το καθήκον μου και οδήγησα το νέο Ford Fiesta (καταπληκτικό, και ελπίζω να κερδίσει τον τίτλο του Αυτοκινήτου της Χρονιάς) και το Skoda Superb, που, εκτός του ότι μου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, έβαλε και την ομάδα Ζ να με κυνηγάει μια νύχτα που πήγαινα σπίτι «άνεμος» για... ανθρώπινους λόγους, έπειτα από δείπνο σε «σικ» εστιατόριο στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, όπου, εκτός των άλλων, στο πιάτο μου βρήκα μια ξανθιά τρίχα μήκους 30 εκ. Never again...

Γράφει ένας Αναγνώστης...

Αγαπητέ Κ.Κ.,
Είμαστε μαζί από το 1978... Διαβάζω στις εφημερίδες για την προσπάθεια του Ben Bernanke να αποσπάσει έγκριση από το Κογκρέσο για ένα κονδύλι ύψους 700 δισ. (godzillion) δολαρίων έτσι ώστε να καλυφθούν τα χρέη των μεγάλων χρηματοπιστωτικών ομίλων. Πώς προέκυψαν αυτά τα χρέη; Κάποιες τράπεζες χορήγησαν στεγαστικά δάνεια και στη συνέχεια τιτλοποίησαν αυτά τα δάνεια και πούλησαν τους τίτλους. Κάποιες άλλες αγόρασαν τους τίτλους ως επενδύσεις χαρτοφυλακίου. Ακόμα και αν ο δανειολήπτης δεν κατόρθωνε να αποπληρώσει το δάνειό του, η υποθήκη του σπιτιού θα περνούσε στον επόμενο δανειολήπτη και, με το δεδομένο ότι οι τιμές των ακινήτων ανεβαίνουν, τα τιτλοποιημένα δάνεια θα είχαν εξασφαλισμένη απόδοση. Έλα, όμως, που, αν δεν υπάρχει ζήτηση για ακίνητα, οι τιμές των ακινήτων πέφτουν, και σε μια παραπαίουσα οικονομία όπως είναι η αμερικανική δεν υπάρχει καμία ζήτηση. Συνεπώς, όσοι πήραν δάνεια, και ήταν πολλές χιλιάδες, δεν μπόρεσαν να τα αποπληρώσουν, ενώ τα άδεια ακίνητα δεν υπάρχει κανείς να τα αγοράσει. Έτσι δημιουργήθηκε η τρύπα των 700 δισ. στις τράπεζες που επένδυσαν σε τιτλοποιημένα δάνεια και, αν δεν επέμβει το ομόσπονδο κράτος, ενισχύοντας μέσω του προϋπολογισμού τα συγκεκριμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αυτά θα χρεοκοπήσουν.
Και τώρα η απορία μου: Γιατί το ομόσπονδο κράτος δεν έδωσε αυτά τα χρήματα κατευθείαν στους δανειολήπτες, ώστε να μπορέσουν να αποπληρώσουν το χρέος τους; Έτσι και οι πολίτες δε θα έμεναν άστεγοι και οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί θα απέφευγαν τη χρεοκοπία.

Κώστας Κ.
Οικονομολόγος - Γεωπόνος
(όνομα & διεύθυνση σε εμένα)

Την ίδια απορία έχω κι εγώ!_ Κ. Κ.
Γράφει άλλος...

Αγαπητέ κ. Καββαθά,

Στέλνω το ηλεκτρονικό μήνυμα εκ μέρους της ομάδας φόρμουλα που δημιουργήθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έχει ήδη λάβει μέρος σε δύο παγκόσμιους φοιτητικούς διαγωνισμούς. Μάλιστα, πέρυσι στο τεύχος Δεκεμβρίου είχατε μια παρουσίαση της ομάδας μας, και σας ευχαριστούμε... Το ενδιαφέρον για το θεσμό άρχισε να αυξάνεται από τα ελληνικά πανεπιστήμια και ήδη υπάρχουν άλλες δύο ομάδες στην Ελλάδα, στην Πάτρα και στην Αθήνα. Όσο για τη δική μας, συνεχίζουμε τη δουλειά με στόχο να σχεδιαστεί νέο αυτοκίνητο και να είναι σε θέση να τρέξει το καλοκαίρι του 2010, βελτιώνοντας τα λάθη που έγιναν στο πρώτο αυτοκίνητο, λόγω έλλειψης σχετικής εμπειρίας. Όνειρό μας, εκτός από την κατάκτηση κάποιας διάκρισης στο διαγωνισμό, είναι να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια στο πέρασμα των χρόνων, να συμμετέχουν όλο και περισσότερες ελληνικές ομάδες και -γιατί όχι;- να γίνει κάποια στιγμή ο αντίστοιχος διαγωνισμός στη χώρα μας. Επίσης, θα ήταν τιμή για εμάς να σας γνωρίσουμε και από κοντά και -γιατί όχι;- να συνεργαστούμε στο μέλλον, κάνοντας το περιοδικό συνεργάτη επικοινωνίας της ομάδας. Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιεσδήποτε πληροφορίες για την ομάδα και τα μέλη της.

Φωτσιτζής Βασίλειος
Aristotle Racing Team
Α.Π.Θ.

Είναι προφανές ότι, σε αντίθεση με ομάδες άλλων ΑΕΙ, η δική σας διαθέτει, εκτός από αποφασιστικότητα, τρόπους και ευγένεια..._ Κ. Κ.

Χωρίς να πέσει ούτε ένας πυροβολισμός...
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς θα... καταρρεύσουμε; Αν όχι, να παραθέσω λίγα στοιχεία που αλίευσα από τις εφημερίδες τις τελευταίες 15 ημέρες. Πρώτα, ο δανεισμός του Δημοσίου για το 2008, που «ξέφυγε» στα 41 δισ. ευρώ και έπεται συνέχεια. Η «λύση» είναι η επανέκδοση των δεκαετών ομολόγων, τα οποία, ύστερα από 10 χρόνια, θα εισπράξουμε από τη Finance Bank της Τουρκίας ή από την Τράπεζα της Μακεδονίας (των Σκοπίων). Μια είδηση που δείχνει τη ζωντάνια της ελληνικής οικονομίας είναι ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών το 8μηνο του 2008 διευρύνθηκε κατά 13,4% και το εμπορικό έλλειμμα ξεπέρασε τα 30 δισ. Που δείχνει κάμψη της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Τέλος, πρέπει να σας πω ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε στο 8μηνο κατά 13,4%, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, επιβεβαιώνοντας την κάμψη της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Επειδή πολλά χρόνια τώρα λέω ότι ο Τίγρης θα καταληφθεί εκ των έσω, σημειώστε πως στη Λέρο υπάρχουν «περί τους 3.500» οικονομικούς μετανάστες - μερικοί από τους οποίους θα προσληφθούν για να φροντίζουν τις ξαπλώστρες στο Parasite Beach και οι άλλοι θα πάρουν τις δουλειές που αφήνουν τα φραπόγαλα του μπιντέ. Η εισροή αλλοδαπών στα Δωδεκάνησα έχει αυξηθεί κατά 300%, σε σχέση με πέρυσι. Ορισμένοι, μάλιστα, πάνε στο Φαρμακονήσι με τζετ σκι!
Η Safetrack και το φαύλο «κράτος»
Διάβασα στην Καθημερινή ότι τα Πάρκα Κυκλοφοριακής Αγωγής σε όλη την Ελλάδα «χορταριάζουν εγκαταλελειμμένα, χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό ή πρόγραμμα συντήρησης... Αν και δόθηκαν σημαντικά κονδύλια για την κατασκευή τους (σ.σ.: 25 εκατ. ευρώ), τα περισσότερα δε χρησιμοποιούνται. Τουλάχιστον τα μισά υπολειτουργούν, ενώ ικανοποιητικά εμφανίζεται να λειτουργούν μόνο τα 40 από τα περίπου 100 πάρκα που έχουν ολοκληρωθεί, το καθένα εκ των οποίων κόστισε 147.000 ευρώ... Πληροφορίες αναφέρουν ότι, μεταξύ άλλων, εξετάζεται το ενδεχόμενο του διαχωρισμού της πρακτικής εξέτασης σε δύο στάδια. Σε πρώτη φάση θα πραγματοποιείται εξέταση σε ειδικά διαμορφωμένη πίστα (όπως είναι τα Πάρκα Κυκλοφοριακής Αγωγής, αλλά σε μεγαλύτερη έκταση) και στη συνέχεια θα ακολουθεί η πορεία στο δρόμο. Ωστόσο, πρόκειται για ένα μέτρο που δεν προβλέπεται να εφαρμοστεί άμεσα, καθώς υπάρχει πρόβλημα “στενότητας” χώρου, ειδικά στους μεγάλους νομούς. Στην Αττική, για παράδειγμα, θα πρέπει να βρεθούν τέσσερις χώροι έκτασης περίπου 5-6 στρεμμάτων ο καθένας, ώστε να διαμορφωθούν οι απαραίτητοι 50 διάδρομοι εξέτασης...».
Και λέω στις υπουργάρες που μας έκαναν να ξεροσταλιάζουμε στους προθαλάμους των γραφείων τους και μας κορόιδευαν παραπέμποντάς μας από τον ¶ννα στον Καϊάφα: Εννιά χρόνια τώρα λειτουργεί ένα από τα καλύτερα Κέντρα Οδικής Ασφάλειας πρώτα στα 250 στρέμματα της πίστας των Μεγάρων, τώρα στα 45 του Auto Festival (300 μ. μετά τα διόδια της Ε.Ο. 1) και σε λίγο καιρό στα 270 της ιδιόκτητης έκτασής μας στη θέση Καζάρμα στην Τανάγρα. Εσείς και τα κομματικά σας ενεργούμενα, όμως, κάνατε (και ακόμη κάνετε) πως δε βλέπετε τη μοναδική δουλειά που γίνεται εκεί. Τα 25 εκατ. ευρώ που προορίζονταν -και για- τις ιδιωτικές «σχολές» καταφαγώθηκαν από τους κομματικούς φίλους. Από ποιον να ζητήσω δικαιοσύνη; Από τον Πρωθυπουργό; Τον ΥΠ.ΜΕΤ., που μας «έγραψε» κανονικά; Από Εκείνον; Από τους αναγνώστες; Αυτά._ Κ. Κ.

Η Λέρος γέμισε λαθραίους μετανάστες

Είναι περί τους 3.500

Έως 300% έχει αυξηθεί η εισροή αλλοδαπών στα Δωδεκάνησα σε σχέση με πέρυσι. Καθώς η Πάτμος έχει κλείσει τις πόρτες της σε αλλοδαπούς που ξεβράζονται στο κοντινό Αγαθονήσι, όλη η μεταναστευτική ροή κατευθύνεται προς το Φαρμακονήσι και από εκεί στη γειτονική Λέρο.
Το Φαρμακονήσι έχει γίνει τόσο «δημοφιλές» φέτος, ώστε πριν από μία εβδομάδα τέσσερις αλλοδαποί έφθασαν εκεί με τζετ σκι! Τους 3.500 έχει φθάσει ο αριθμός τους από την αρχή του χρόνου.


Εγκαταλελειμμένα τα Πάρκα Κυκλοφοριακής Αγωγής

Εγκαταλελειμμένα, χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό ή πρόγραμμα συντήρησης, παραμένουν τα περισσότερα Πάρκα Κυκλοφοριακής Αγωγής (ΠΚΑ), που «χορταριάζουν» σε όλη την Ελλάδα.
Αν και δόθηκαν σημαντικά κονδύλια για την κατασκευή τους, σήμερα τα περισσότερα δε χρησιμοποιούνται. Την παραδοχή ότι τουλάχιστον τα μισά από τα υφιστάμενα Πάρκα Κυκλοφοριακής Αγωγής υπολειτουργούν έκανε πριν από λίγες ημέρες και ο υπουργός Μεταφορών Επικοινωνιών, κ. Κωστής Χατζηδάκης.
Ικανοποιητικά εμφανίζονται να λειτουργούν μόνο τα 40 από τα περίπου 100 Πάρκα που έχουν ολοκληρωθεί, το καθένα εκ των οποίων κόστισε 147.000 ευρώ, καθώς το... μπαλάκι της ευθύνης για τη λειτουργία τους βρίσκεται μεταξύ των δήμων και του υπουργείου Μεταφορών.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι, μεταξύ άλλων, εξετάζεται το ενδεχόμενο του διαχωρισμού της πρακτικής εξέτασης σε δύο στάδια. Σε πρώτη φάση θα πραγματοποιείται εξέταση σε ειδικά διαμορφωμένη πίστα (όπως είναι τα Πάρκα Κυκλοφοριακής Αγωγής, αλλά σε μεγαλύτερη έκταση) και στη συνέχεια θα ακολουθεί η πορεία στο δρόμο. Ωστόσο, πρόκειται για ένα μέτρο που δεν προβλέπεται να εφαρμοστεί άμεσα, καθώς υπάρχει πρόβλημα «στενότητας» χώρου, ειδικά στους μεγάλους νομούς. Στην Αττική, για παράδειγμα, θα πρέπει να βρεθούν τέσσερις χώροι έκτασης περίπου 5-6 στρεμμάτων ο καθένας, ώστε να διαμορφωθούν οι απαραίτητοι 50 διάδρομοι εξέτασης.


Ξέφυγε ο δανεισμός του Δημοσίου για το 2008 στα 41 δισ. ευρώ και έπεται συνέχεια

Το ύψος ρεκόρ των 41 δισ. ευρώ αναμένεται να πλησιάσει ο δανεισμός σήμερα, μετά και την επανέκδοση των δεκαετών ομολόγων του Δημοσίου.

Διευρύνθηκε κατά 13,4% το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών το 8μηνο

Το εμπορικό έλλειμμα ξεπέρασε τα 30 δισ. - Κάμψη της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας

Στα 22 δισ. ευρώ ή στο 9% του ΑΕΠ ανήλθε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο 8μηνο, σημειώνοντας αύξηση 13,4%, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, επιβεβαιώνοντας την κάμψη της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.